четверг, 26 ноября 2009 г.

Хочу отримати за модуль 98 балів =)

Що таке Болонський процес ?

Як виявилось, це питання не таке і просте, як здається на перший погляд. Незважаючи на те, що існує більш-менш офіційне визначення: "Болонський процес (БП) - це процес європейських реформ, що спрямований на створення спільної Зони європейської вищої освіти (також у документах зустрічається аналогічне поняття: європейський простір вищої освіти) до 2010 року." Але воно фактично нічого не визначає. До того ж він не є чітко структурованим і проводиться 45 країнами, у співпраці з чисельними міжнародними організаціями, включаючи і Раду Європи.
Одним з основних завдань БП є реорганізація освітніх систем Європейських країн таким чином, щоб учасникам освітнього процесу було легко переїжджати з однієї країну у іншу з метою подальшого навчання чи працевлаштування. Інші важливі цілі: підвищення конкурентоспроможності європейської системи науки і вищої освіти у світовому вимірі і підвищення ролі цієї системи у суспільних перетвореннях. В принципі, досить благородні, хоч звісно і амбіційні цілі :)
Юридично БП заснований на міжурядовій угоді. Міністрами, відповідальними за вищу освіту у своїх країнах, було підписано декілька документів, проте ці документи не є офіційно об'єднувальними. Фактично БП не передбачає створення ідентичних систем вищої освіти у європейських країнах. Скоріше навпаки, йдеться про підтримку балансу між несхожістю і єдністю.

4 комментария: